Składniki:
- sandacz o wadze 1-1,5 kg
- 25 dag drobnych pieczarek
- 10 dag słoniny
- 1 duża cebula
- półtorej szklanki śmietany
- po 1 łyżce mąki i masła
- 5 łyżek oleju
- 1/4 łyżeczki przyprawy curry
- sok z pół cytryny
- sól, pieprz mielony
Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć, odciąć łeb, płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć i odfiletować (pozostawiając skórę). Z otrzymanych filetów usunąć większe ości, posolić ze wszystkich stron i odstawić na 1-2 godz. w chłodne miejsce. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle "do zeszklenia", dodać drobno pokrojone pieczarki, podsmażyć jeszcze 5 min na niezbyt dużym ogniu, dodać sól, pieprz i curry, śmietanę i sok z cytryny. Tak otrzymany sos odstawić w ciepłe miejsce. Filety pokroić w poprzek na dzwonka, każde dzwonko lekko naciąć dwukrotnie wzdłuż i w nacięcia włożyć po cienkim pasku słoniny. Tak przygotowane dzwonka oprószyć mąką i usmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażonego sandacza ułożyć na żaroodpornym półmisku (naczyniu), zalać przygotowanym wcześniej sosem i wstawić na 5-10 min do średnio nagrzanego piekarnika.
Sposób podania: Na ogniotrwałym półmisku – przybrane liśćmi sałaty, plasterkami cytryny i zieloną pietruszką.