Składniki:
- 4-5 jaj
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 3 plasterki słoniny
- 1 kawałek selera
- 2 cebulki dymki
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 3 łyżki oleju
- 4-5 pieczarek
- 3 łyżki ugotowanego zielonego groszku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 ½ łyżki smalcu
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać a słoninę pokroić na zapałki po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem, przesmażyć, wówczas dodać posiekane pieczarki, seler oraz paprykę.
Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 2 min.
Następnie dodać groszek oraz posiekaną natkę i skropić całość sosem sojowym.
Ponownie wmieszać pozostawić na ogniu ok. 1 min po czym wyjąć składniki.
Na tą samą patelnie wrzucić smalec i gdy sie rozgrzeje wylać roztrzepane jajka.
Gdy jajka zaczną się ścinać wrzucić ponownie pozostałe składniki, wymieszać i smażyć ok. 1 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ulę