Składniki:
• ziemniaki równej wielkości 1-2 na osobę
• masło 2 łyżki
• olej roślinny 2 łyżki
• czosnek granulowany 1-2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki musimy dobrze wyszorować i nacinamy od góry. Najlepiej połóżcie ziemniaki i zobaczcie jak będzie "stał" i następnie połóżcie go na drewnianą łyżkę i nacinajcie od góry do momentu gdzie jest łyżka. Dół musi być w jednym kawałku. Teraz rozgrzewamy masło z olejem i wkładamy do bardzo gorącej mieszanki ziemniaki- najpierw naciętą stroną tak na 2 minuty a później dołem. Teraz kładziemy na blaszkę i pieczemy do miękkości koło 45 minut w temp. 180’C – wcześniej posypcie je czosnkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi