Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba pieczona po żydowsku

Składniki:

  • 1-1,5 kg ryby (najlepiej lin lub karp)
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 cebul
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • mielony pieprz i papryka słodka, sól
  • natka pietruszki.

Sposób przyrządzenia: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć pozostawiając łeb (z łba usunąć skrzela i oczy), odciąć płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć. Czosnek obrać i posiekać a następnie utrzeć na pastę z solą, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Cebulę pokroić w grube plastry, które skropić łyżką oliwy i także oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wnętrze ryby wysmarować masą czosnkową a następnie napełnić doprawioną cebulą. Rybę z zewnątrz posmarować oliwą, oprószyć solą, ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie lub naczyniu ogniotrwałym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości (ok. 40 min., zależnie od wielkości ryby) skrapiając wodą i wytworzonym sosem.

Sposób podania: Wyłożyć na półmisek (lub podać w naczyniu ogniotrwałym) dekorując zieloną pietruszką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *