Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab z glazurowanymi jabłkami i cebulkami

Składniki:

  • 1,5 kg ładnego schabu środkowego bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 3 kwaśne jabłka
  • 12 małych cebulek
  • 1 łyżka masła
  • ¼ szklanki octu balsamicznego
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki wody


Sposób przyrządzenia:

Umyte i dokładnie osuszone mięso przyprawić, skropić olejem, wmasować. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni C, przygotowane mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec aż wytworzy się rumiana, twarda skórka. Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec mięso kilkakrotnie je obracając kolejne 60 minut. Ocet wymieszać z cukrem. Jabłka przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne. Przygotowane jabłka i cebulki ułożyć w naczyniu żaroodpornym polać obficie octem z dodatkami. Około 30 minut przed końcem pieczenia mięsa wstawić naczynie z jabłkami i cebulkami do piekarnika, piec polewając płynem powstałym podczas pieczenia. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika aby „odpoczęło” kilka minut, jabłka i cebulkę podlać wodą. Upieczone mięso pokroić w plastry, obłożyć pieczonymi dodatkami. Jako dodatki polecam ziemniaki i fasolkę szparagową.
Przepis został nadesłany na "Muza Ramsaye" przez Marię W

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *