Składniki:
• kefir 1 litr
• śmietana 6 łyżek
• buraczki czerwone 3 sztuki – ugotowane i obrane
• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
• ogórek świeży 1 średnia sztuka
• szczypiorek 1/2 pęczka
• boczek wędzony 10 dkg
• ziemniaki 4-5 sztuk ugotowane
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Żółtka rozcieramy z solą. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy roztarte żółtka, pokrojoną zieleninę, ogórka startego na tarce, śmietanę. Mieszamy i dodajemy posiekane białka oraz kefir. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przez godzinę w lodówce. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni. Ziemniaki ułożone na talerzu obsypujemy boczkiem. W osobnej miseczki nalewamy chłodnik i jemy razem z ziemniakami z boczkiem.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.