Składniki:
- 1-2 kg szczupaka (może być też sandacz lub łosoś)
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 1 szklanka tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szczupaka oskrobać (dobrze jest też zetrzeć pumeksem pod bieżącą wodą czarny nalot na skórze spotykany u szczupaków złowionych w mulistej wodzie), odciąć głowę i płetwy, pociąć na duże dzwonka, jeszcze raz opłukać, starannie wytrzeć do sucha serwetką, posolić i popieprzyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmiej pół godziny. Drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na maśle do miękkości. Gdy wystygnie dodać dwa rozbełtane jaja, wymieszać. Dzwonka ryby maczać w jajku z cebulką, następnie posypać tartą bułką, położyć na rozgrzanym ruszcie lub elektrycznym opiekaczu (można podłożyć tackę foliową lub folię aluminiową). Rybę obrumienić z jednej strony, potem delikatnie odwrócić na drugą. Upieczonego szczupaka przełożyć delikatnie na półmisek.
Sposób podania:
Na gorąco z ziemniakami i warzywami z wody, na zimno z ostrymi sosami (musztardowy, chrzanowy) i surówką.