Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Burgery ala Admin

Składniki:


– 800 g wołowiny bez kości
– 100 g wędzonego boczku
– 1 średnia cebula
– 100 g orzechów włoskich lub laskowych
– 4 ząbki czosnku
– łyżka sosu sojowego
– pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki jak kto lubi, ja dodaje:
– 2 duże mięsiste dojrzałe pomidory pokrojone w plastry
– ketchup lub jeszcze lepiej salsa
– kilka lisków sałaty
– cieniutkie krążki cebuli
– papryka konserwowa
– bułki hamburgerowe

Przygotowanie:
Na średni rozgrzana patelnie bez tłuszczu wsypuje posiekane orzechy, pozwalam aby się przyrumieniły, dodaje oliwę pokrojony boczek, ząbki czosnku, grubo pokrojoną cebulę, sól i pieprz i smażę to na małym ogniu przez około 10 minut, na koniec dodaje sos sojowy.
Mielimy mięso wołowe na drobnym „sitku”, mielimy podsmażone składniki, cześć mięsa mielimy po raz drugi. Wyrabiamy dokładnie masę tak żeby nie pozostały „grudki” mięsa z mielenia. Całość można pozostawić w lodówce na jakiś czas, aby się przegryzło.
Wykonanie:
Całość dzielimy na około 8 części formujemy z nich okrągłe burgery o grubości około 1 cm i średnicy około 12 cm. Smażymy na gorącym grillu około 5-8 minut z każdej strony. Na koniec układamy rozkrojone bułeczki tak, aby się odrobinę podtostowały na złoty kolor.
Układamy burgery wraz z ulubionymi dodatkami i zajadamy się.

1 comment for “Burgery ala Admin

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *