Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowa gwiazda

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag mąki
  • 15 dag gorzkiej polewy czekoladowej
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki pistacji
  • 1 opakowanie wiórków czekoladowych
  • słoiczek (380 ml) wiśni
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 40 dag śmietany kremówki

    Sposób wykonania:
    Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym wbijać po 1 jajku nie przerywając ucierania.
    Następnie wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać.
    Ciasto przelać do formy o kształcie gwiazdy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec ok. 50 min.
    W między czasie rozpuścić żelatynę i wymieszać ją razem z posiekaną czekoladą oraz wiśniami.
    Miękkie ciasto przekroić na 2 płaty i przełożyć je tężejącą masą.
    Samą górkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać uprażonymi migdałami, pistacjami oraz wiórkami czekoladowymi.
    Wstawić do lodówki na 30 min.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *