Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone jabłuszka Marleny

Składniki

  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 3 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki uprażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • cynamon
  • masło

    Sposób wykonania:
    Z jabłek wyciąć gniazda nasienne ( jabłek nie obierać).
    Następnie bakalie wymieszać razem z miodem, imbirem oraz cynamonem.
    Farszem nadziać otwory po gniazdach nasiennych.
    Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 30-40 min.
    Przed podaniem jabłka można polać rumem i podpalić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *