Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna tilapia w sosie pesto i pomidorach

Składniki:

  • 2 duże filety z tilapii (pangi, morszczuka, karmazyna…..)
  • 1 szklanka pokrojonych pomidorów bez skórki lub pomidorków koktajlowych
  • 5 obranych, rozgniecionych ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki pesto
  • 1 cytryna
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chwilkę smażyć, dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem, dusić powoli. Sok wyciśnięty z cytryny wymieszać z Pesto. Umytą i osuszoną rybą przyprawić solą i pieprzem, obficie posmarować przygotowaną pastą z Pesto i soku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 10 minut. Po tym czasie rybę wyjąć z piekarnika, obłożyć pomidorami z dodatkami i piec kolejne 10 minut. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Maria R
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *