Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z szynką i kukurydzą

Składniki:

  • 25 dkg szynki
  • 1 szklanka konserwowej kukurydzy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • marchewka
  • bulion mięsny
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem, powoli gotować Marchewkę, cebulę i szynkę pokroić w „słomkę”. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę, dodać marchew i szynkę, chwile razem dusić, dodać do bulionu. Zupę przyprawić, dodać kukurydzę, gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem  możemy do zupy dodać gotowane jajko oraz obficie posypać nacią.
Przepis nadesłano na konkurs "wspomnienie lata" Anka Krzywicka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *