Składniki:
- 250 g kuskus
- cytryna
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- czerwona papryka
- zielony ogórek
- cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- szczypior
Sposób przyrządzenia:
Wsyp do garnka sól oraz kaszę i zalej wrzącą wodą tak, by kasza była lekko przykryta. Poczekaj aż wchłonie ona wodę (ok. 5-6 minut). Nie gotuj kaszy! Gotową kaszę przełóż do miski i odstaw by ostygła. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skórki. Umyj wszystkie warzywa. Następnie posiekaj wszystkie składniki bardzo drobno i dodaj do kaszy. Przekrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z obu połówek do sałatki. Dodaj do sałatki oliwę, sól oraz pieprz i dokładnie zamieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy danie będzie ochłodzone,przełóż zawartość na talerz. Możesz ozdobić posiekanym szczypiorkiem.