Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu.
Krem:
- Krem do tortów o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 300 ml mleka
- 1 op. wiórków kokosowych 75g,
- 1 op. 75g płatków migdałowych lub mielonych migdałów (1 łyżkę migdałów odłożyć do posypki)
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat do ciasta migdałowy i kokosowy – opcjonalnie
Posypka:
- 1/2 op. 75g wiórków czekoladowych
- Dodatkowo alkohol do nasączenia biszkoptu lub dowolny poncz (ja użyłam advocata rozcieńczonego pół na pół z wodą)
Sposób Przyrządzenia:
Przygotować biszkopt: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Ubić. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie. Na tortownicę z wysmarowanym olejem i posypanym mąką dnem wylać ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w 180*C. Po wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień biszkopt podzielić na dwie części. Każdą nasączyć alkoholem / ponczem.
Krem przygotować wg wskazówek na opakowaniu, podzielić na dwie części. Do jednej dodać zmielone wiórki kokosowe, 2 krople aromatu kokosowego i łyżkę cukru pudru. Do drugiej dodać zmielone migdały, 2 krople aromatu migdałowego i łyżkę cukru pudru.Ostudzić. Przełożenie ciasta: biszkopt-krem kokosowy-biszkopt-krem migdałowy-posypka. Tort schłodzić przed podaniem co najmniej 2h.Posypać wiórkami czekoladowymi.
Przepis nadesłany na Wakacyjny Konkurs Kulinarny Pychotka.pl i Manta przez Aneta