Składniki:
- 2 szklanki płynnego miodu lipowego
- 2 szklanki kwiatów lipy
- 2 szklanki spirytusu 96 procentowego i osobno 50 ml
- 2 szklanki wody
- 1 cytryna
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Sokiem z połowy cytryny zalać w słoiku 50 ml. spirytusu i odstawić na 2 dni. Dwie łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do wcześniej przefiltrowanej przez gazę nalewki , dodać sok z cytryny i ponownie odstawić do sklarowania na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad