Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantne flaki

Składniki:

  • 1 kg. flaków wołowych
  • 40 dag. wołowiny z kością
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • porcja rosołowa kurczaka
  • ząbek czosnku
  • sól
  • przyprawa do flaków
  • 1 łyżka mąki


Sposób przyrządzenia:

Flaki dokładnie wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na godzinę. Wołowinę ugotować w 3 litrach wody. Na 30 minut przed końcem gotowania dodać oczyszczone warzywa. Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Do wołowiny dodać porcję kurczaka, pokrojony czosnek, zrumienioną cebulę, sól, przyprawę do flaków i gotować jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić, mięso oddzielić od kości i pokroić. Flaki odcedzić, drobno pokroić ,zalać zimną wodą , zagotować, odcedzić i wypłukać. Zalać wywarem i gotować ok. 3 godzin. Zaprawić mąką lekko zrumienioną na maśle, dodać posiekane mięso i marchewkę, zagotować. Podawać z pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *