Składniki:
- 1 kg. schabu peklowanego
- 2 łyżki smalcu
- pieprz
- dynia
- 20 dag. pomidorów
- papryczka chilli
- sól
- łyżeczka cukru
- łyżka musztardy
- otarta skórka z jednej limonki
- 4 łyżki octu winnego
- liście laurowe
- małe papryczki chilli do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Mięso ułożyć na blasze i polać stopionym smalcem. Oprószyć pieprzem i piec ok. godziny w temperaturze 175 stopni. Dynię przekroić na pół, usunąć pestki, obrać ze skórki. Miąższ dyni i pomidory pokroić na kawałki, a chilli w paseczki. Schab obłożyć warzywami na 20 minut przed końcem pieczenia. Ocet utrzeć z musztardą. Dodać sól, szczyptę cukru, chilli i skórkę z limonki. Dolać 1/4 litra przegotowanej wody. Wymieszać. Pieczeń polać przygotowanym sosem i udekorować.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad