Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka z czarnych jagód

Składniki:

  • 1 kg dorodnych jagód leśnych
  • 1 l spirytus 95%
  • 0,5 kg cukru


Sposób przyrządzenia:

Jagody przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Umyte i osączone na sicie jagody zasypać cukrem i zalać w słoju spirytusem tak, aby były całkowicie przykryte. Postawić w ciepłym, słonecznym miejscu, zlać po 4 tygodniach spirytus. Nalew rozcieńczyć wodą do objętości 2,25 litra. Przefiltrować i rozlać do butelek. Po miesiącu można używać.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *