Składniki:
- chleb żytni lub razowy
- 1 cebula dymka
- 10 pieczarek
- 30 dkg łososia konserwowanego w oleju lub łososia wędzonego
- 4 żółtka jaj
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
Do dekoracji:
- cytryna w plastrach
- oliwki nadziewane konserwowane
- kawior
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę, wyjąć i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu obrumienić oczyszczone i pokrojone drobno pieczarki. . Cebulkę, żółtka jaj, łososia zmiksować dokładnie, dodać pieczarki, śmietanę, przyprawy, wymieszać ponownie. Pieczywo pokroić ozdobnie na małe kawałki, na każdy nałożyć mus, ozdobić cytryną, kawiorem i kawałkami oliwek. Półmisek wyłożyć listami sałaty na nich ułożyć kanareczki i podawać.