Składniki:
- 12 łyżek miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka tartej bulki
- 1/3 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki
- ½ szklanki wytrawnego sherry
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- szczypta papryki
- 1 kg odwłoków krewetek tygrysich lub królewskich
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć osuszyć. Obrać z chitynowego pancerza. Każdy odwłok naciąć ostrym nożem od strony grzbietowej, usunąć czarne jelito. W rondlu doprowadzić do wrzenia odpowiednią ilość wody, dodać krewetki, gotować 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, odłożyć aby wyschły. Pozostałe składniki zmieszać razem w mikserze lub ręcznie. W żaroodpornych kokilkach układać krewetki, na każdej porcji ułożyć część masła z dodatkami. Tak przygotowane krewetki zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C. Danie jest gotowe gdy bułka zacznie się rumienić. Przepyszne, polecam.