Składniki:
- 50 dkg odwłoków małych krewetek
- 4 młode cebulki ze szczypiorem
- 3/4 szklanki sosu Aioli (kliknij)
- 2 szklanki dobrej tartej bułki
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 pomarańcza podzielona na części
- 1 cytryna podzielona na części
- ½ grejpfruta podzielonego na części
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
W misce wymieszać krewetki, posiekane drobno białe części cebulek, sos Aioli, sól i pieprz. Dolanie wymieszać. Dodać tartą bułkę w takiej ilości aby powstałe „ciasto” pozwoliło się formować nieduże, okrągłe ciasteczka. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane ciasteczka po około 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie wymieszać części cytrusów z mielonym imbirem i pokrojonym drobno zielonym szczypiorem, przyprawić lekko solą i pieprzem. Podając sformować z sałatki kopczyk, na nim ułożyć ciasteczka z krewetek udekorowane kleksem sosu Aioli.