Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowo sezamowe kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

  • 4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
  • sok z ½ cytryny
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki ziaren sezamu
  • 3 łyżki tartej bułki
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Filety kurczaka umieszczać w worku nylonowym i rozbić je bokiem młotka do mięsa. Natrzeć sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Jajka wybić na głęboki talerz, wymieszać dokładnie. Tartą bułkę wymieszać z ziarnami sezamu. Każdy kotlet obtoczyć w bułce, zamoczyć w jajku i panierować w przygotowanej mieszance tartej bułki i sezamu. Panierunek lekko przygnieść dłonią. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety na złoty kolor. Podawać z ryżem, frytkami i jarzynami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *