Składniki:
- 4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka
- sok z ½ cytryny
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu mielonego
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki tartej bułki
- olej
Sposób przyrządzenia:
Filety kurczaka umieszczać w worku nylonowym i rozbić je bokiem młotka do mięsa. Natrzeć sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Jajka wybić na głęboki talerz, wymieszać dokładnie. Tartą bułkę wymieszać z ziarnami sezamu. Każdy kotlet obtoczyć w bułce, zamoczyć w jajku i panierować w przygotowanej mieszance tartej bułki i sezamu. Panierunek lekko przygnieść dłonią. Na patelni rozgrzać olej, smażyć na nim kotlety na złoty kolor. Podawać z ryżem, frytkami i jarzynami z wody.