Składniki:
– 16 dużych obranych krewetek,
– główka czosnku,
– olej do smażenia,
– kilka listków zielonej sałaty,
– sól, pieprz
Sos:
– 6 łyżek majonezu,
– ząbek czosnku,
– sok z połowy cytryny,
– cukier,
– kilka kropel sosu tabasco,
– curry
Wykonanie:
Główkę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać ze szczyptą pieprzu i soli.
Czosnkiem natrzeć krewetki i smażyć je – przez kilka minut – na rozgrzanym oleju.
Majonez połączyć z sokiem z cytryny, doprawić do smaku sosem tabasco, curry i szczyptą cukru – tak, aby był bardzo pikantny.
Dodać do sosu przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Krewetki ułożyć w miseczkach i zalać je sosem.
2 comments for “Krewetki czosnkowe w sosie”