Składniki:
- 1 gruby na około 3 cm plaster polędwicy wołowej
- przyprawa Adobo (kliknij)
- 3 łyżki octu winnego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Plaster polędwicy rozbić lekko dłonią, skropić octem winnym i oprószyć przyprawą Dobo, odstawić na 15 minut. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić wzdłużnie na ósemki. Na małej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę, chwilę smażyć, podlać odrobiną wody, przyprawić i na małym ogniu dusić powoli. Resztę oleju wlać do drugiej, większej patelni, rozgrzać i usmażyć na nim przygotowaną polędwicę. Czas smażenia uzależniamy od ulubionego stanu wysmażenia mięsa (kliknij). Na talerzu ułożyć kopczyk przygotowanej cebuli i na nim położyć pokrojony w plastry befsztyk. Podawać z frytkami, ziemniakami piure i ulubionymi dodatkami.