Składniki:
- 1 kg filetów ze śledzi
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 6 ugotowanych na twardo jaj
- 1 obrane i utarte na tarce jabłko
- 1 szklanka dobrej śmietany
- 2 łyżki posiekanego kopru
- sól, pieprz do smaku.
Marynata:
- 20 dag cebuli
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć w wodzie z mlekiem, wypłukać, obsączyć. Składniki marynaty zagotować, schłodzić i zalać nimi śledzie umieszczone w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 48 godzin.
Wyjąć z marynaty 6 filetów (do pozostałych dodać utartego buraka) pokroić w niezbyt duże kawałki. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Jajka, śmietanę, czosnek i jabłko wymieszać, przyprawić. Ze śledzi i jajek z dodatkami skomponować porcję na osobnych talerzykach, posypać koperkiem i poddawać.