Składniki:
- 2 szklanki spirytusu
- 1 szklanka wody
- 8 g korzenia arcydzięgla (Angelicae radix)
- 12 g korzenia pięciornika kurze ziele (Potentilla erecta)
- 25 g jagód jałowca
- 25 g kwiatu rumianku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać spirytus z 1 szklanką przegotowanej zimnej wody. Wszystkie składniki nalewki zalać w sloju roztworem spirytusu, odstawić na 14 dni. W okresie tym codziennie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Po 14 dniach dodajemy 1 szklankę przegotowanej zimnej wody i ponownie odstawiamy tym razem na 24 godziny. Nalew filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne miejsce.
Polecamy lekturę:
Nalewki i likiery garść informacji.