Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab pieczony w bekonowej skórce

Składniki:

    • 1,5 kg schabu bez kości
    • bekon lub boczek w plastrach
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • 5 ząbków czosnku
    • majeranek, kminek do smaku
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek obrać, rozgnieść w prasce. W miseczce wymieszać sos sojowy, czosnek, majeranek, kminek sól i pieprz. Mieszanką tą natrzeć dokładnie umyty i osuszony schab, odstawić na noc w chłodne miejsce.  Tak przygotowany schab owijać dokładnie plastrami bekonu mocując go wykałaczkami lub sznurując, ułożyć na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni C przez około 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić aby mięso się przyrumieniło. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *