Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- bekon lub boczek w plastrach
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- majeranek, kminek do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, rozgnieść w prasce. W miseczce wymieszać sos sojowy, czosnek, majeranek, kminek sól i pieprz. Mieszanką tą natrzeć dokładnie umyty i osuszony schab, odstawić na noc w chłodne miejsce. Tak przygotowany schab owijać dokładnie plastrami bekonu mocując go wykałaczkami lub sznurując, ułożyć na odpowiednio dużym kawałku folii aluminiowej, szczelnie zawinąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 – 200 stopni C przez około 90 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylić aby mięso się przyrumieniło. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Polecam