Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z grzybowym farszem

 

Składniki:

    • 1 kurczak
    • 20 dkg grzybów
    • 1 cebula
    • zielona pietruszka
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oliwy
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie części, przyprawić solą i pieprzem, dostawić na 30 minut do lodówki. Grzyby oczyścić, rozdrobnić. Cebulę obrać, posiekać drobno, zeszklić na oliwie, dodać grzyby, przyprawić, dusić do momentu aż sos odparuje, schłodzić. Do grzybów dodać jajko, wymieszać. Tak przygotowanym farszem wypełnić wnętrze kurczaka, zaszyć. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C, kurczaka ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika, piec 20 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez 70 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i piklami z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *