Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Francuski przekładaniec

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy


Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!

 

Składniki:

  • 250 g ciasta francuskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka bułki tartej

Nadzienie:

  • 500 ml mleka
  • 120 ml słodkiej śmietanki lub śmietany kremowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 125 g cukru
  • 2 łyżki mąki
  • ewentualnie 1 łyżka wódki lub olejek rumowy


Sposób przyrządzenia:
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm. Układamy je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Wkładamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę, dodajemy mąkę, mieszając. Całość zagotowujemy i odstawiamy. Po ostudzeniu dodajemy śmietanę, ewentualnie alkohol oraz olejek i schładzamy w lodówce. Upieczone ciasto kroimy na cztery paski, z których każdy dzielimy na trzy równe części. Płaty ciasta przekładamy nadzieniem w taki sposób, że otrzymujemy trzy warstwy ciasta i dwie warstwy nadzienia. Ciastka dekorujemy cukrem pudrem. Francuski przekładaniec najlepiej smakuje z kawą. Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *