Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- ½ szklanki sosu Hoisin
- 1/3 szklanki keczupu
- ¼ szklanki miodu
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 3 rozdrobnione ząbki czosnku
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Żeberka podzielić na porcje. W dużym rondlu porcje mięsa zalać taką ilością wody aby były przykryte, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso będzie miękkie. Odcedzić. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Na odpowiedniej blasze, wyłożonej folią aluminiową ułożyć ugotowane żeberka, polać przygotowanym sosem i piec przez 30 minut obracając i polewając sosem. Tak przygotowane żeberka można na kilka minut położyć na dobrze nagrzanym grillu i podać jako danie przygotowane na łonie natury.