Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Marioli

Najlepsze przepisy na potrawy z grilla. Tym razem żeberka w roli głównej. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: żeberek wieprzowych, miodu, ketchupu, oleju. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Do miseczki przełożyć miód, musztardę, ketchup i olej.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze słodką paprykę oraz majeranek.
    Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Wstawić je na całą noc do lodówki.
    Następnego dnia można je upiec w piekarniku (190 stopni około 1,5 godziny) lub usmażyć na rozgrzanym ruszcie.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *