Mocno aromatyczne, pyszne zapiekane jabłka z bakaliami. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: jabłek, rodzynek, płatków owsianych.
Składniki:
- 6 jabłek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
Sposób wykonania:
-
Jabłka dokładnie umyć.Ściąć wierzchy i delikatnie wydrążyć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki.Następnie obrane orzechy posiekać.Wrzucić na suchą patelnie i uprażyć.Przełożyć je do miseczki.Dodać płatki owsiane, rodzynki, cynamon i kardamon.Dodać jeszcze masło oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Powstałą masą wypełnić wydrążone jabłka.Ułożyć je w brytfannie.Przykryć ściętymi czubkami.Tak przygotowane wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Liczba porcji: 6