Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Faszerowany bakłażan Sylwii. Lista zakupów: bakłażan, papryka, czosnek, cebula.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 200 g mięsa z kurczaka
- 150 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g mozzarelli
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Bakłażana dokładnie umyć.Przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę.Następnie obraną cebule posiekać.Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.Gdy lekko się zeszkli dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.Przesmażyć i wrzucić paprykę pokrojona w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych.Całość trzymać jeszcze na ogniu, aby papryka trochę zmiękła.Wówczas dodać koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałym nadzieniem wypełnić wydrążone bakłażany.Posypać jeszcze pokrojoną mozzarellą.Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.Na koniec posypać posiekaną bazylią.
Liczba porcji: 2