Poszukujesz sprawdzonego przepisu na soczyste żeberka? Wypróbuj przepis Uli. Do ich wykonania potrzebujesz: ketchupu, miodu i musztardy.
Składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- 5 łyżek keczupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Do miseczki przelać ketchup, sos sojowy, majonez, musztardę i miód.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wsypać jeszcze słodką oraz ostrą paprykę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Odłożyć je na około 5 godzin, a najlepiej na cała noc.Następnego dnia włożyć do rękawa do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.Po koniec pieczenia rozciąć rękaw, aby żeberka ładnie się zaruniały.Można je również kłaść na rozgrzanym ruszcie.
Liczba porcji: 4