Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tapenada z zielonych oliwek z dodatkiem migdałów

Dziś przepis na tapenadę z zielonych oliwek, ale tym razem dodaliśmy do niej odrobinę migdałów.
Pozostałe składniki przepisu: czosnek, oliwa, bazylia. 
 

 

Składniki:

  • 2 szkl  zielonych oliwek
  • ⅓ szkl migdałów 
  • ½ szkl listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaparów 
  • ½ szkl oliwy 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do blendera wrzucić oliwki.
    Dodać do nich migdały, kapary oraz obrany ząbek czosnku.
    Wrzucić jeszcze listki bazylii.
    Całość polać oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.
    Gdyby wyszła za gęsta dodać jeszcze odrobinę oliwy.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *