Najlepsze przepisy na zupy-kremy. Tym razem przepis na aksamitny krem z dyni. Aby go wykonać potrzebujesz: dyni, cebuli, czosnku i bulionu.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu
- szczypta imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę drobno posiekać.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Razem z cebulą wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.Lekko zeszklić po czym wrzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.Całość przesmażyć.Wówczas zalać bulionem i gotować na małym ogniu do miękkości dyni.Zdjąć garnek z ognia.Doprawić do smaku imbirem, gałką muszkatołową, słodką oraz ostrą papryką.Ponownie podgrzać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 4