Gęsty i aksamitny krem z kalafiora przepisu Renaty. Musisz wypróbować ten przepis. Aby go wykonać potrzebujesz: kalafiora, cebuli, czosnku i bulionu.
Składniki:
- 500 g kalafiora
- 3 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić.Kalafiora umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.Wrzucić razem do garnka do podsmażonej cebuli.Zalać całość bulionem.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Zmiksować całość na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Liczba porcji: 4