Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafiorowy krem Renaty

Gęsty i aksamitny krem z kalafiora przepisu Renaty. Musisz wypróbować ten przepis. Aby go wykonać potrzebujesz: kalafiora, cebuli, czosnku i bulionu.
 

Składniki:

  • 500 g kalafiora 
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić.
    Kalafiora umyć i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
    Wrzucić razem do garnka do podsmażonej cebuli.
    Zalać całość bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Zmiksować całość na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *