Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Muffinki z jagodami Grażyny

Znakomite muffinki, pełne jagód. Do ich wykonania potrzebujesz: jagód, mleka, maki pszennej i jajek. 
 

Składniki:

  • 1 szkl jagód 
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka 
  • 80 ml oleju rzepakowego 
  • 2 jajka 
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia. 
    Dodać cukier oraz cukier waniliowy, przemieszać.
    Do drugiej miski wbić jajka.
    Dodać do nich olej rzepakowy i mleko, wymieszać.
    Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.
    Na koniec wrzucić jagody.
    Delikatnie przemieszać, aby jagody się nie rozpadły. 
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *