Znakomite muffinki, pełne jagód. Do ich wykonania potrzebujesz: jagód, mleka, maki pszennej i jajek.
Składniki:
- 1 szkl jagód
- 250 g mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 ml mleka
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
Sposób wykonania:
-
Do dużej miski przesiać mąkę z dodatkiem soli i proszku do pieczenia.Dodać cukier oraz cukier waniliowy, przemieszać.Do drugiej miski wbić jajka.Dodać do nich olej rzepakowy i mleko, wymieszać.Następnie połączyć suche składniki z mokrymi.Na koniec wrzucić jagody.Delikatnie przemieszać, aby jagody się nie rozpadły.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ¾ ich wysokości.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut.
Liczba porcji: 8