Wyśmienity, aksamitny krem ze szpinaku przepisu Marleny. Aby go wykonać potrzebujesz: szpinaku, czosnku, wywaru i cebuli.
Składniki:
- ½ kg świeżego szpinaku
- 3 ząbki młodego czosnku
- 1 cebula
- 1 l wywaru warzywnego
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 2 łyżki mascarpone
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać i posiekać po czym razem z czosnkiem wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem.Lekko zeszklić po czym wrzucić liście szczawiu.Całość przesmażyć.Następnie zalać bulionem.Gotować około 15 minut.Po tym czasie rondel z ognia.Dodać mascarpone i zmiksować całość na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać grzankami.
Liczba porcji: 5