Dla miłośników dobrego smaku. Zbiór znakomitych przepisów. Tapenada Danuty. Do jej wykonania potrzebujesz: oliwek, anchois, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 20 zielonych oliwek
- 10 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków oregano
- 2 gałązki tymianku
- 1 łyżka kaprów
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Oliwki odsączyć z zalewy i przełożyć do blendera.Fileciki anchois odsączyć z oleju i również przełożyć do blendera.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze oregano, tymianek i kapary.Całość polać oliwą z oliwek.Następnie dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą pastę.Doprawić ja do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4