Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gęsty krem z dyni Marceli

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych podaj im pyszny, gęsty krem z dyni. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, żółtej papryki, cebuli i czosnku.   
 

Składniki:

  • 50 dag miąższu z dyni
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki śmietany
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • sól
  • pieprz
  • kawałek serka, pestki dyni do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę drobno posiekać.
    Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić po czym dorzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.
    Dodać jeszcze pokrojoną paprykę pozbawianą gniazda nasiennych.
    Razem chwilę trzymać na ogniu po czym zalać bulionem.
    Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia, dodać śmietanę.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem.
    Przed podaniem udekorować pokruszonym serem i posypać pestkami dyni, które można wcześniej uprażyć na suchej patelni. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *