Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka Matyldy

Odkrywamy ciekawe pomysły na żeberka. Dziś pomysł Matyldy na żeberka w piwie. Składniki przepisu: żeberka, czosnek, rozmaryn, piwo i majeranek. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • kilka ziaren jałowca 
  • 4 liście laurowe 
  • 1,5 szkl piwa
  • 2 cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • kilka ziaren pieprz czarnego ziarnistego 
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Dorzucić ziarna jałowca, liście laurowe i rozmaryn.
    Dodać kminek, majeranek i ziarenka pieprzu.
    Całość zalać piwem.
    Wymieszać i do powstałej marynaty przełożyć mięso.
    Odstawić na około 5 godzin.
    Po tym czasie przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *