Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z marchewki Dagmary

Przepis na pyszny, gęsty krem z marchewki. Do jego wykonania potrzebujesz: marchewki, cebuli, czosnku, ziemniaka i pomidorów. 
 

Składniki:

  • 3 marchewki 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 pomidory 
  • 1 duży ziemniak 
  • 1 litr wywaru jarzynowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna śmietana

 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem.
    Gdy lekko się zeszklą dodać obraną marchewkę pokrojoną w paski.
    Wrzucić jeszcze obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę oraz pokrojone pomidory.
    Całość trzymać chwilę na ogniu po czym zalać wywarem jarzynowym.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany. 
     
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *