Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczone plastry bakłażana

Wypróbuj przepis na pieczone plastry bakłażana. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bakłażana, słodkiej i ostrej papryki oraz ziół prowansalskich. 
 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki curry 
  • sól
  • pieprz cayenne
 

Sposób wykonania:

  1. Bakłażany dokładnie umyć.
    Pokroić na grube plastry.
    Osuszyć je na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
    Następnie skropić je sokiem z cytryny.
    Oprószyć słodką i ostrą papryką, curry i ziołami prowansalskimi.
    Posypać jeszcze solą i pieprzem do smaku.
    Tak przygotowanego bakłażana ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *