Znakomite przepisy na żeberka. Dziś przepis na żeberka w pomarańczach Ady. Przepis zawiera: żeberka, sok i skórkę z pomarańczy, miodowe piwo.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1 butelka piwa miodowego
- 50 g marmolady pomarańczowej
- 100 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki drobno startej skórki z pomarańczy
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki.Następnie do miski wlać piwo miodowe.Dodać marmoladę pomarańczową, sok i skórkę z pomarańczy, ocet winny i brązowy cukier.Wrzucić jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć żeberka.Wstawić do lodówki na całą noc, aby mięso dokładnie przegryzło się z żeberkami.Następnego dnia wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4