Znakomite przepisy na ciasta i desery. Domowy budyń czekoladowy Celiny. Lista zakupów: gorzka czekolada, mleko, żółtka, cukier.
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 szkl mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka jajek
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
-
¾ szkl mleka wlać do rondelka.Dodać do niego cukier oraz czekoladę połamaną na małe kawałki.Mieszając trzymać na małym ogniu, aż mleko się zagotuje a czekolada rozpuści.Wówczas dodać resztę mleka wymieszanego z żółtkami i skrobią ziemniaczaną.Całość energicznie mieszając do momentu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.Gotowy przełożyć do pucharków.Udekorować keksem bitej śmietany oraz posypać startą czekoladą.
Liczba porcji: 4