Portal dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Pesto z bazylii Julki. Do jego wykonania potrzebujesz: bazylii, migdałów, czosnku i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 2 garście świeżej bazylii
- 1 garść startego parmezanu
- 1 garść migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Do moździerza wrzucić listki bazylii.Dodać obrane migdały oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wsypać jeszcze szczyptę soli i pieprzu do smaku.Całość zalać oliwą z oliwek.Dokładnie utrzeć aż składniki zaczną się łączyć.Wówczas wrzucić starty parmezanNadal ucierać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.Jeśli nie mamy moździerza można do tego użyć blendera.
Liczba porcji: 4