Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z bazylii Julki

Portal  dla osób poszukujących sprawdzonych przepisów. Pesto z bazylii Julki. Do jego wykonania potrzebujesz: bazylii, migdałów, czosnku i oliwy z oliwek. 
 

Składniki:

  • 2 garście świeżej bazylii
  • 1 garść startego parmezanu
  • 1 garść migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Do moździerza wrzucić listki bazylii.
    Dodać obrane migdały oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Wsypać jeszcze szczyptę soli i pieprzu do smaku.
    Całość zalać oliwą z oliwek.
    Dokładnie utrzeć aż składniki zaczną się łączyć.
    Wówczas wrzucić starty parmezan
    Nadal ucierać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
    Jeśli nie mamy moździerza można do tego użyć blendera.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *