Na ciepłe dni, najlepiej sprawdzą się chłodniki. Dziś podajemy przepis na chłodnik ogórkowy Basi. Aby go wykonać będziesz potrzebować: kefiru, śmietany, ogórków i czosnku.
Składniki:
- 5 ogórków gruntowych
- 400 ml kefiru
- 150 ml śmietany 18%
- 1 pęczek rzodkiewek
- ½ pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Ogórki obrać i pokroić w kostkę.Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Koperek posiekać.Wszystkie składniki wrzucić do miski.Dodać kefir i śmietanę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Liczba porcji: 5