Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto bazyliowe Tadeusza

Mocno aromatyczne pesto bazyliowe przepisu Tadeusza. Aby go wykonać potrzebujesz: bazylii, czosnku, orzeszków pinii i parmezanu. 
 

Składniki:

  • 2 duże garści bazylii 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii 
  • 10 g tartego parmezanu
  • 70 ml oliwy extra vergine
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
    Następnie na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.
    Wówczas przełożyć je do moździerza.
    Dodać czosnek, bazylię i  starty parmezan.
    Polać całość oliwą z oliwek.
    Wsypać jeszcze szczyptę soli i pieprzu do smaku.
    Całość dokładnie ucierać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.
    Gdyby wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *