Składniki:
- 75 dkg odwłoków krewetek
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 grubo pokrojona cebula
- 1 grubo pokrojona papryka
- 1 pokrojona w plasterki marchewka
- 2 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać sos sojowy, oliwę, cukier, mieloną paprykę i skrobię, odstawić. Na patelni rozgrzać mocno olej, dodać cebulę, zeszklić mieszając, dodać marchewkę i paprykę, smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać krewetki, a po 2 minutach sos sojowy z dodatkami i jeszcze gotować razem przez 3 minuty. Podawać z ryżem.